Raportti: FF Jaro 4–0 JäPS (Ykkösliigacup)

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Peetu Haikonen, Roope Autio, Tino Palmasto, Taavi Arminen, Veka Ketonen, Joona Tapani, Yusuke Sasabe, Noah Kaijasilta, Irfan Sadik, Hedi Khayat | Joona Tiainen, Omar Jama, Ville Ahola (>Tapani 45’), Eemil Laamanen (>Autio 75’), Sebastian Kamara (>Khayat 75’), Urho Kumpulainen (>Haikonen 75’)

Missä: Tellushalli, Pietarsaari 23.3. klo 17:15

Yleisöä: 651

Erotuomari: Pietu Niinimäki

JäPS kohtasi Ykkösliigacupin välierissä Jaron. Pietarsaarelaiset pääsivät ensimmäisen puoliajan lopulla kahden maalin johtoon, eikä JäPS pystynyt tähän vastaamaan. Lopulta Jaro eteni finaaliin lukemin 4–0.

Ensimmäinen puoliaika

Kotijoukkue Jaro pääsi ottelussa ensimmäisenä vaaralliseen maalipaikkaan. Jim Myrevik sai pelattua pallon Severi Kähköselle, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä. JäPS-puolustus ehti kuitenkin peittämään laukauksen.

JäPS sai ensimmäisen puoliajan vaarallisimman maalintekopaikkansa 16. minuutilla. Siniset rakensivat pallon linjan taakse Irfan Sadikille, joka pääsi kokeilemaan kotijoukkueen maalivahti Emil Öhbergin terävyyttä. Öhberg ehti kuitenkin torjuntaan, ja Jaro-puolustus siivosi irtopallon.

23. minuutilla kotijoukkue pääsi hyökkäämään oikealta, ja keskitys tavoitti syöksyvän Edvin Cronan pään. Tämän pusku suuntautui kuitenkin takatolpasta ohi. Seuraavasta paikastaan Crona kuitenkin osui. Jaro riisti pallon JäPSin rakenteluvaiheessa, ja Crona pääsi laukomaan kahdestakymmenestä metristä oikean tolpan kautta sisään.

Maalin jälkeen JäPS pääsi kokeilemaan Hedi Khayatin keskityksestä, ja perään syntyneestä kulmapotkusta, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Jaro jatkoi vaarallisten paikkojen luontia. Ensin Kähkönen pääsi laukomaan, mutta JäPSin maalilla Janne Laiho ehti peittämään kulman pieneksi. Perään Alex Ramsayn keskitys pomppi taka-alueelle, josta Cronan kovan laukauksen pelasti JäPS-maalin ylärima.

Jaron luoma paine palkittiin uudestaan 34. minuutin pelin jälkeen. Crona pääsi väliin puolustuksen syöttöön kohti Laihoa. Vastaantuleva JäPS-maalivahti sai osuman palloon, mutta pallo pomppi takaisin Cronalle, joka ehti viimeistelemään ennen JäPS-toppareiden väliintuloa.

Järvenpääläisillä oli vaikeuksia luoda rakenneltuja hyökkäyksiä Jaron kenttäpuoliskolle. Puoliajan lopulla tällainen kuitenkin nähtiin, kun Noah Kaijasilta pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä. Laukaus kohti etuyläkulmaa suuntautui kuitenkin tolpan väärälle puolelle.

Lisäajalla Peetu Haikonen pääsi oman hyvän nousunsa jälkeen laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta Öhberg onnistui torjumaan kulmaksi. Kulman jälkitilanteesta JäPS sai vielä aikaan keskityksen, johon Sadik pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui keskelle maalia suoraan Öhbergin syliin.

Toinen puoliaika

JäPS sai luotua toisen jakson alkuun maalintekotilanteen hyvän prässipelin kautta. Yusuke Sasabe pelasi pallon Sadikille rangaistusalueen sisään, mutta kotijoukkueen puolustus ehti peittämään hyökkääjän laukauksen.

53. minuutilla Jaro lisäsi johtoaan. Kotijoukkue pääsi ohi Sinisten prässistä keskialueelle, josta Kähkönen lähetti pallon JäPSin puolustuslinjan selustaan. Crona otti kosketuksen kohti rangaistusaluetta, ja viimeisteli takatolpan kautta pallon maaliin illan kolmannellaan. Heti maalin jälkeen Jaro sai luotua jälleen vaarallisen maalintekopaikan, mutta Guillermo Sotelon laukaus seitsemästä metristä karkasi reilusti yli JäPS-maalin.

JäPS alkoi saamaan hyökkäyksien aihioita, mutta kotijoukkueen puolustus katkoi yritykset päästä selustaan. Pietarsaarelaiset iskivät puolestaan itse jälleen 64. minuutilla. Pallo ajautui kahteenkymmeneen metriin Sergei Eremenkolle, joka laukoi pelaajaruuhkan läpi takakulmaan. Näin Jaron johto oli jo neljän maalin verran.

Maalin jälkeen JäPS onnistui rakentamaan muutaman hyökkäyksen, erityisesti paluuotteluunsa vaihdosta tulleen Ville Aholan kautta. Viimeiset syötöt pysähtyivät kuitenkin toistuvasti Jaron puolustuslinjaan. Kesken Sinisten hyvän vaiheen kotijoukkueen Albin Björkskog pääsi laukomaan irtopalloon rangaistusalueen sisältä, mutta laukaus kohosi korkeuksiin.

76. minuutin kohdalla JäPS rakensi hyvän hyökäyksen vasemmalta laidalta. Veka Ketonen löysi Aholan boksista, mutta tämän volley painui etukulmasta ohi tolpan väärältä puolelta. Hetkeä myöhemmin Sasabe tavoitteli Kaijasiltaa linjan takaa, mutta Öhberg tuli kauas maaliltaan selvittämään tilanteen.

JäPS sai toisen puoliajan parhaan maalintekopaikkansa, kun varsinaista peliaikaa oli kahdeksan minuuttia jäljellä. Ahola löysi rangaistusalueen rajalta Kaijasillan, joka pääsi yrittämään kahteen otteeseen laukausta. Molemmilla kerroilla kotijoukkueen puolustus ehti kuitenkin peittämään. Jatkotilanteesta pallo pomppi vielä kohti Sadikia, mutta tämän katsottiin rikkoneen puolustajaa yrittäessään palloon.

Ottelun loppuun vieraat saivat vielä luotua painetta keskitysten kautta, mutta maalit jäivät uupumaan. Näin Jaro eteni Ykkösliigacupin finaalin, jossa se kohtaa SJK Akatemian. JäPS jatkaa otteluitaan huhtikuun puolella, jossa yhden harjoitusottelun jälkeen kausi alkaa SJK:n vieraana 13.4.